de Danone-fabriek in Rotselaar met melk van lokale boeren

Danone fruit van hier, op en top lokale yoghurt

De Danone 'fruit van hier' yoghurt in je Spar is helemaal lokaal geproduceerd. Ze worden gemaakt in de Danone-fabriek in Rotselaar met melk van lokale boeren. Neem een kijkje achter de schermen bij de boerderij van familie Brebels in Bree waar een deeltje van de melk voor de producten, gemaakt in Rotselaar, vandaan komt.

De Belgische Danone-fabriek in Rotselaar maakt al generaties lang lekkere en kwaliteitsvolle yoghurt in samenwerking met lokale familieboerderijen. Die bevinden zich allemaal op gemiddeld 70 kilometer van de fabriek, in de regio’s Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.

De Belgische Danone-fabriek in Rotselaar
Danone kiest voor een nauwe samenwerking met lokale familieboerderijen

Liefde voor het vak

Vader Hugo, moeder Liliane en zoon Kevin zijn de vierde en vijfde generatie die aan het roer staan van de familieboerderij in Bree. Alle drie houden ze van de ‘boerenstiel’. “De persoonlijke en familiale aanpak is onze grootste troef”, vertelt Hugo.

Lokale familieboerderij

“Dat is zowel op de boerderij belangrijk, als in onze samenwerking met Danone. Wat voor ons op de eerste plaats komt, zijn onze dieren. Onze koeien lopen vrij rond in een omgeving met voldoende lucht, licht en ruimte. Wanneer ze willen, kunnen ze rusten op zachte matrassen en het spreekt voor zich dat ze een evenwichtige voeding krijgen.”

De gezondheid van onze dieren komt steeds op de eerste plaats.

“Het melken van de koeien gebeurt volledig automatisch. De dieren begeven zich vrijwillig naar de melkrobot en worden dan gemolken. We installeerden ook speciale massageborstels. Daar genieten ze enorm van. Het grootste deel van onze grond bestaat uit grasland en grond voor het telen van maïs en andere gewassen, zoals aardappelen, erwten, bonen, schorseneren en korrelmaïs. We stellen het voedsel voor onze koeien zo samen dat we enkel lokaal voer hoeven aan te kopen. Dat is een heel stuk duurzamer.”

“Die duurzaamheid proberen we ook op andere vlakken na te streven. Onze verse melk slaan we op in grote, gekoelde melktanken in silovorm. De melkwarmte die hierbij vrijkomt, recupereren we om water te verwarmen. Dat gebruiken we voor vloerverwarming en lauw drinkwater voor de koeien.”

Eerlijke samenwerking

“Dankzij onze samenwerking met Danone krijgen we een stabiel en voorspelbaar inkomen. Die melkprijs houdt namelijk rekening met de belangrijkste productiekosten en is minder variabel dan de standaardprijs voor melk. Wij zijn tevreden, Danone is tevreden en de klanten die van de lokale yoghurt kunnen smullen gegarandeerd ook.”

Danone - Fruit van hier