Fairebel produceert eerlijke melkproducten met een hart voor de boeren.

Fairebel melk van melkproducent Gilles Neykens

Bij Spar vind je zowel volle als halfvolle melk van Fairebel. Fairebel produceert eerlijke melkproducten met een hart voor de boeren. Het merk garandeert namelijk een eerlijke vergoeding voor het werk en de zorg van de landbouwers. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Ontdek hier het verhaal van Gilles Neykens, een melkproducent voor Fairebel.

Melkproducent voor Fairebel

Gilles heeft een grote passie voor het landbouwleven. “Ik leef voor mijn koeien! In 2016 heb ik de boerderij overgenomen van mijn ouders. Zo werd ik de vierde generatie van melkveehouders. Voorheen werkte ik reeds tien jaar op de boerderij. Vader en moeder helpen me nog, want er komt veel bij kijken.”

Gilles Neykens, een melkproducent voor Fairebel

“In totaal zorg ik voor ± 220 koeien, waarvan er een 100-tal melk geven. In de winter vertoeven die vooral op stal, maar als het weer betert, grazen ze op de weides rondom de boerderij. Per koe voorzien we één hectare grond. Dat is wel wat. Om het gras de kans te geven voldoende te groeien, grazen de koeien om de zoveel tijd op andere weides.”

Voor elke koe voorzie ik een hectare graasgrond.
Gilles Neykens
Melkkoeien
Melkkoeien
Organisatiebord om koeien te melken

Heel wat organisatie

“Dankzij ons organisatiebord kan ik het overzicht goed houden”, vertelt Gilles. “Elke nummer is een koe. Op het bord duid ik aan welke koeien drachtig zijn, klaar zijn om geïnsemineerd te worden, bijna moeten kalven, … Ook de kleurtjes vertellen iets. Zo staat een rood label voor een koe van het Jersey-ras. Ik werk hier met verschillende rassen, waaronder Holstein, Montbéliarde en Jersey. De melk van die laatste is bijzonder rijk aan vet en proteïnen.”

“Mijn dag begint iets voor 5u30. Dan melken we de koeien voor de eerste maal. Dat gebeurt in een kraaknette stal en met een melkinstallatie die al 30 jaar in gebruik is, maar nog steeds goed werk levert. We melken telkens acht koeien tegelijkertijd.

Om 17u melken we de koeien een tweede maal. Dat ritme houden we elke dag aan, een heel jaar door. We slaan de melk op in twee grote koeltanks, die om de twee dagen geleegd worden door Fairebel.”

Van alle markten thuis

“Een boer moet van alle markten thuis zijn. Het is te zeggen: ik insemineer de koeien met sperma van stieren die goede genen hebben. Dat is belangrijk om sterke koeien te krijgen. Na een dracht van negen maanden worden de kalfjes geboren. Die gaan eerst 15 dagen een aparte stal in. Al naargelang ze groter worden, schuiven ze door naar andere stallen. Pas na twee jaar geven koeien voor het eerst melk.”

Kalfjes
Kalfjes
Kalfjes
Pas na twee jaar geven koeien voor het eerst melk.
Gilles Neykens

“Ik moet er niet enkel voor zorgen dat mijn koeien gezond zijn en het juiste eten krijgen. Ik moet ook vaak helpen tijdens het kalven. Verder verbouw ik nog gewassen, die dienen als voeding voor de koeien. En ook op technisch vlak moet ik mijn mannetje staan. Wanneer er iets hapert aan een tractor, herstel ik die zelf. Daarnaast blijf ik nadenken over de toekomst. Nu bekijk ik bijvoorbeeld of het goed zou zijn te investeren in een melkrobot om de koeien te melken.”

Fairebel, een merk van Faircoop

Fairebel, een merk van Faircoop

In 2009, tijdens de zuivelcrisis, richtten enkele melkveehouders de coöperatieve Faircoop op. Het doel van de coöperatieve bestaat erin boeren een eerlijke prijs voor hun producten te betalen. Ondertussen verenigt Faircoop maar liefst 550 melkveehouders uit België. Onder het merk Fairebel levert de coöperatieve jaarlijks 13 miljoen liter melk aan de Belgische markt. De producten worden verkocht aan een adviesprijs die het resultaat is van een eerlijke verdeling van de winst tussen de verschillende actoren in de keten.