MOWI, de meest duurzame zalm
Als je de overheerlijke zalm van MOWI al hebt geproefd, kan je er niet omheen: dat is topkwaliteit van het Hoge Noorden op je bord. Bij MOWI wordt met de allergrootste zorg en respect voor vis en natuur gekweekt. Die toewijding zorgt ervoor dat MOWI-zalm zichzelf de meest verwende zalm ter wereld mag noemen. En sinds twee jaar ook de meest duurzame!
Het verhaal van MOWI begint in 1964 in de zuivere en ijzige wateren van Noorwegen. In die tijd trokken vissers eropuit om de meest voedzame rivieren te ontdekken. Stichter Thor Mowinckel was een van hen. In de Vosso-rivier, een van de wildste van Noorwegen, ontdekte hij de uitzonderlijke zalm die later zijn MOWI-zalm zou worden.
Hij creëerde een gezonde omgeving die de natuurlijke behoeftes van de zalm ten volle respecteert: de Noorse fjorden, koud en kristalhelder water, een temperatuur die weinig schommelt en een aangepaste en rijke voeding. Zo kwam hij tot een zalm van uitzonderlijke kwaliteit.
Liefde voor zalm en voor de planeet
Naast oog voor traditie en knowhow hebben ze bij MOWI ook een duidelijke missie voor ogen: zich dagelijks inzetten voor de zalm, de oceaan en de planeet. Ze bewaken de kweekmethode aandachtig en geven de zalm tijd en ruimte om zich op een natuurlijke wijze te ontwikkelen.
Bij MOWI staan ze erop dat hun zalmen zich als een vis in het water voelen. Daarom hebben ze voor hun kweek een uiterst geschikte locatie gekozen: de fjorden (hun natuurlijke leefomgeving), grenzend aan de open zee. Op deze buitengewone plaats voorziet de natuur alle elementen die essentieel zijn voor hun welzijn.
Dankzij de QR-code leer je alles over het leven van de MOWI-zalm
Dankzij hun toewijding kan je stellen dat MOWI-zalm de meest verwende ter wereld is. En bovendien de meest traceerbare: dankzij de QR-code op hun producten leer je alles over het leven van de MOWI-zalm en weet je 100% transparant welke weg de zalm heeft afgelegd - van eitje tot in je bord.
Zalm in harmonie met onze oceanen
Zo’n 70% van het aardoppervlak bestaat uit water. En toch komt slechts 2% van onze voeding uit de oceanen. Hoog tijd om slimmer en bewuster met onze voedselbronnen om te gaan, zeggen ze bij MOWI, waar ze verantwoorde aquacultuur als de sleutel tot gezonde en duurzame voeding voor iedereen zien. Ze zijn dan ook bijzonder trots om al twee jaar op rij erkend te worden als de meest duurzame proteïneproducent ter wereld in de Coller Fair Index.
Het leven van een MOWI-zalm
Geboren in de beste omstandigheden
De bevruchte eitjes van de MOWI-bloedlijn worden in koud water (minder dan 10°C) voorzichtig gewiegd, om de stroom van rivieren na te bootsen.
Groot en sterk worden in open zee
Rond hun eerste levensjaar zijn ze groot genoeg om verder te reizen in het zoute water langs de Noorse fjorden. De zalmexperts volgen de zalmen dag en nacht op.
Opgroeien in zoetwater
4 à 6 weken na hun geboorte zwemmen de jonge zalmen in ruime zoetwatervijvers. Daar ontwikkelen ze hun spieren tot ze klaar zijn om de open zee te trotseren.
Een strenge selectie
Wanneer de zalmen ongeveer 2,5 jaar oud zijn, selecteren de zalmexperts de beste exemplaren, die aan de specifieke MOWI-eisen voldoen.
Perfecte versnijding van de zalm
Rechtstreeks uit Noorwegen worden de zalmen – na minder dan 2 uur en zonder ze in te vriezen – naar ateliers gebracht en daar gefileerd. Gerookte zalm kent hetzelfde proces, maar wordt daarna ambachtelijk gezouten met droog zout en traditioneel gerookt op beukenhoutsnippers, die de zachte smaak van de MOWI PURE zalm nog versterken. Onder het toeziend oog van meesterrokers worden de gezouten filets urenlang en in alle rust gerookt, zodat de rook diep in het vlees van de vis doordringt. De rooktijd verschilt voor elke filet en hangt af van zijn grootte en gewicht. Zo is elk sneetje gerookte MOWI PURE zalm uniek.
Verantwoord en duurzaam gekweekte zalm
Bij MOWI wordt hard gewerkt om alle locaties ASC te certificeren. Het bedrijf heeft meer ASC goedgekeurde locaties dan eender welke andere zalmproducent ter wereld. Het ASC-logo garandeert integriteit met betrekking tot milieu en maatschappij. Ze zijn ook bijzonder blij en trots dat de duurzaamheid van hun zalm officieel erkend wordt door de Coller Fair Index.