U bent hier

Zeekraal: een parel van een groente

Zeekraal duikt ongetwijfeld op tijdens jouw feesten. De knapperige, lichtzoute zeegroente past immers uitstekend bij vis en zeevruchten. Daarom is het ook de favoriete groente van onze aankoper vis, Sofie Vancolen. Ze trok naar Zeeland om samen met Jan Poleij zeekraal te oogsten. Een zilte ervaring!

National Media File 
0

Zeegroente

Jan Poleij snijdt en verhandelt al
30 jaar zeekraal. Zijn velden liggen in
Kruiningen, een landtong omgeven
door de zee. “Dat is niet toevallig”,
legt Jan uit. “Zeekraal is een echte
zeegroente die het best gedijt in een
omgeving met zout water. Van nature
komt zeekraal voor in Europa en de
Verenigde Staten, in zoutmoerassen,
op stranden en in mangroven.
In Nederland doet zeekraal het
vooral goed in Zeeland en op de
Waddeneilanden. Het zoutminnende
gewas groeit hier van oudsher op de
schorren, waar de zee het land
overstroomt. Vandaar ook de
zilte smaak. Zeekraal krijgt hier
de bijnamen ‘zouterik’ door de
smaak en ‘hanepoot’ door de
vorm.”

Van armeluisgroente naar feesttopper

Jan: “Vroeger hadden de Zeeuwen nog een andere bijnaam voor zeekraal: ‘armeluisgroente’. Als er in het voorjaar nog niet veel verse groenten waren, gingen de Zeeuwen massaal zeekraaln snijden op de schorren. Het was ook het perfecte gratis alternatief voor de duurdere groenten in de winkel. Tegenwoordig wordt zeekraal net beschouwd als een groente voor in feestmaaltijden. De groente is niet enkel lekker en feestelijk, maar ook gezond. Zeekraal zit boordevol vitamine C, bevat veel eiwitten en is rijk aan mineralen en ijzer.”

National Media File 
0

Bedreigde plant

“Mag iedereen dan overal zeekraal plukken?”, vraagt aankoper Sofie zich af. “Jammer genoeg is dat niet meer mogelijk”, moet teler Jan haar meteen teleurstellen. “De plekken waar zeekraal van nature groeit, zijn vaak kwetsbare natuurgebieden en veel van die gebieden zijn verdwenen. Zeekraal is nu een bedreigde plantsoort. De wildoogst is aan strenge banden gelegd en daarom telen veel meer mensen zeekraal, zoals ik!”

Oogst

Tijd om aan de slag te gaan! Met een speciaal gemaakte zeis toont Jan hoe je zeekraal afsnijdt. “We zaaien de zeekraal in het voorjaar”, vertelt hij. “De zaden kiemen als ze in aanraking komen met zoet water. Daarna krijgen de plantjes enkel nog zout water. na een vijftal weken, vanaf begin mei, start de oogst. Je kan zeekraal meerdere keren afsnijden, als de plant voldoende voeding krijgt. Per vierkante meter oogst ik ongeveer 1 kilo zeekraal. Zoals je ziet, is het oogsten een secuur werkje. Je moet opletten om de houterige stengels niet mee te snijden, want die zijn hard en dus niet eetbaar. Probeer nu zelf maar eens!” Al gauw heeft Sofie de techniek onder de knie. Ze keert terug naar huis met een volle mand zeekraal, zilte haren en veel zin in een visgerechtje met zeekraal!

National Media File 
0

Tips: zeekraal in je maal

  • Spoel zeekraal snel schoon,want de groente houdt niet van zoet water.
  • Gebruik niet te veel zout in je gerecht, want de zeekraal smaakt al zout.
  • Zeekraal is zowat de gemakkelijkste groente om te bereiden: je kan ze blancheren, wokken, koken of gewoon rauw eten. Door te blancheren, wordt de groente minder zout. De smaak en structuur doen denken aan jonge spinaziestengels. 
  • Zeekraal past subliem bij vis.
National Media File 
0
< naar de wereld van Spar