Briam – groenteovenschotel met lamsbout

Briam – groenteovenschotel met lamsbout

Kook dit gerecht in deze stappen

 1. Pel het teentje look en snipper fijn. Meng in een kom de helft van de oregano, de rozemarijn en de look met de boter, peper en zout.

 2. Leg de lamsbout in een ovenschaal en bedek volledig met het boterkruidenmengsel. Dek af, plaats in de koelkast en laat een nacht marineren.

 3. Meng de resterende oregano, rozemarijn en look met de olijfolie. Dek af met folie en zet opzij.

 4. De volgende dag: verwarm de oven voor tot 200°C.

 5. Schil de aardappelen, spoel de courgettes en tomaten, pel de rode ui en verwijder de zaadlijsten van de paprika's. Snij alles in stukken. Leg de stukken aardappel, paprika, courgette en rode ui in een grote ovenschotel. Leg de tomaten erover, besprenkel met olijfolie en bestrooi met peterselie. Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Roer de ingrediënten om zodat de groenten overal bedekt zijn. Voeg 1 dl water toe aan de schaal.

 6. Zet de ovenschotel 1 uur 30 minuten in de oven. Roer na 1 uur de groenten om en voeg een beetje water toe indien nodig (er hoort geen water meer in te zitten aan het eind).

 7. Verwarm de oven voor op 220°C.

 8. Bestrijk de lamsbout met de oliemarinade. Leg de lamsbout in een ovenschotel en plaats in de oven.

 9. Laat 15 minuten braden op een hoge temperatuur zodat er een mooi korstje vormt.

 10. Haal de lamsbout uit de schaal. Giet het bakvocht weg. Voeg een halve kop water toe. Leg de lamsbout opnieuw in de schotel.

 11. Verlaag de temperatuur naar 180°C. Dek de schaal af met aluminiumfolie zodat de damp niet weg kan. Laat ongeveer 45 minuten braden.

 12. Haal de lamsbout uit de ovenschaal en verpak in aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten.

 13. Schik op de schotel en verdeel de groenten ernaast. Versier met enkele takjes rozemarijn.