Desembrood met gedroogde vijgen en cashewnoten

Desembrood met gedroogde vijgen en cashewnoten

Allergenen

noten. Kan andere allergenen bevatten.

Kook dit gerecht in deze stappen

 1. Dag voordien: zuurdeeg: los de desem op in het water en roer de tarwebloem erdoor. Laat het mengsel afgedekt 10 à 12 uur op kamertemperatuur staan.

 2. ’s Anderendaags: doe het zuurdeeg, het water en de tarwe- en speltbloem in de kom van de keukenrobot. Kneed alles ± 3 minuten tot een ruw deeg. Dek de kom af en laat het mengsel ± 20 minuten staan. Voeg het zout toe en kneed het deeg nog ± 5 minuten. Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan. Snij de vijgen in stukjes. Kneed de vijgen en cashewnoten door het deeg.

 3. Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloem ingevette kom. Draai het deeg in de kom zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur gedurende 45 minuten rijzen.

 4. Rek vervolgens de bovenkant van het deeg uit en vouw het over zichzelf terug. Doe dit ook met de onderkant en de zijkanten. Draai het deeg zodat de naden aan de onderkant liggen.

 5. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen en herhaal de stappen van puntje 3.

 6. Laat het deeg nu rijzen tot het in volume verdubbeld is, dit kan 1,5 uur tot 3 uur duren. Als het deeg goed gerezen is, kan je er met je vinger een gat in prikken en het gat blijft staan.

 7. Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en bol beide deegstukken losjes op. Laat het deeg afgedekt nog ± 20 minuten rusten.

 8. Bol het deeg nog een keer op tot een rond en langwerpig brood.

 9. Bestuif het deeg en de rijsmandjes met bloem en leg het deeg met de naad naar boven in de rijsmandjes. Dek het deeg af met plasticfolie.

 10. Laat het deeg op kamertemperatuur in 2 tot 3,5 uur in volume bijna verdubbelen.

 11. Verwarm de oven 1 uur voor op 230°C. Zet een bakje met water in de oven.

 12. Haal het deeg voorzichtig uit de rijsmandjes en leg omgekeerd op de bakplaat bedekt met bakpapier. Snij het deeg in met een scherp mesje.

 13. Schuif de bakplaat in de warme oven en bak de broden gedurende 40 minuten gaar en bruin.

 14. Haal het gebakken brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster.