Focaccia met kerstomaatjes en rozemarijn

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Meng de bloem, het water en de olijfolie in een kom. Voeg het zout aan de ene kant en de gist aan de andere kant toe. Zorg ervoor dat de gist het zout niet aanraakt, anders rijst je brood niet! Kneed hier een mooi soepel deeg van. Je kan gerust de keukenrobot gebruiken, kneed ± 10 minuten.

  2. Maak een mooie bol en leg hem in een met olie ingevette kom. Dek deze af met plasticfolie of een propere handdoek. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.

  3. Haal het deeg uit de kom en vouw het deeg rondom naar elkaar toe, zodat de meeste lucht er weer uit is. Maak er weer een bol van en laat nog 30 minuten rijzen op een warme plaats.

  4. Herhaal stap 3 nog een keer.

  5. Verwarm de oven voor op 220°C.

  6. Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier. Leg het deeg in de bakvorm en druk er met je vingertoppen kuiltjes in. Vul de vorm volledig.

  7. Verdeel de rozemarijn en de tomaatjes erover en druk deze er een beetje in. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.

  8. Bak het brood in 15 tot 20 minuten goudbruin. Draai de focaccia om als de bodem nog niet gaar is en bak hem nog 5 minuten.

  9. Haal de focaccia uit de oven en laat op een rooster afkoelen zodat de stoom kan ontsnappen.

  10. Tip: als je het brood als bijgerecht serveert, kies dan voor je topping ingrediënten die ook in je gerecht voorkomen. Gekaramelliseerde ui, look, olijven en basilicum doen het ook heel goed op focaccia!