Groene koolsoep met spruitjes, croutons en amandelpesto

Allergenen

noten. Kan andere allergenen bevatten.

Kook dit gerecht in deze stappen

 1. Snij de groene kool in reepjes en spoel grondig. Maak de spruitjes schoon en spoel ze. Verwijder de buitenste blaadjes (voor zover nodig) en snij het steelstukje bij. Snij vervolgens de spruitjes in grove stukken. Hou een aantal spruitblaadjes opzij, want die gebruiken we later om de soep te garneren.

 2. Blancheer de groene kool met een weinig natriumbicarbonaat in een bodempje water.

 3. Pel de uien en snij ze grof. Pel het teentje look en snij in stukjes.

 4. Verhit een beetje boter op een matig vuur en stoof de stukken ui en look aan.

 5. Giet de groene kool af en voeg samen met de spruitjes toe aan de uien en look en stoof ze mee. Roer de groenten regelmatig om.

 6. Schil de aardappel en snij in stukjes. Laat ook die enkele minuten meestoven.

 7. Schenk de kippenbouillon bij de gestoofde groenten en voeg de tijm en laurierblaadjes toe. Laat de soep 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.

 8. Werk de spruitblaadjes af. Breng een potje met water aan de kook en doe er een snuifje bicarbonaat in. Dompel de losse blaadjes van de spruiten 30 seconden onder in het kokende water. Giet ze dan af door een zeef en spoel de blaadjes onmiddellijk onder koud water. Laat de blaadjes uitlekken en zet opzij.

 9. Snij de korstjes van de sneetjes wit toastbrood en snij het brood vervolgens in dobbelsteentjes. Smelt een klontje boter in een braadpan en bak de stukjes brood goudbruin krokant op een matig vuur. Laat de croutons rustig kleuren en schud ze regelmatig even op. Laat de croutons uitlekken op een vel keukenpapier.

 10. Haal de tijm en laurier uit de soep en mix de soep glad. Proef en kruid de soep met peper, zout en nootmuskaat.

 11. Amandelpesto: rooster de amandelschilfers in een pan tot ze lichtjes geroosterd zijn. Doe de amandelschilfers met de look, basilicum en peterselie in een blender. Voeg geleidelijk aan olijfolie toe en mix tot een gladde pesto. Kruid met peper en zout.

 12. Werk de soep af met een paar druppels pesto en amandelschilfers. Versier met de geblancheerde spruitblaadjes en geef de croutons erbij.