Hartige soezen met erwtenmousse en gekaramelliseerde worteltjes of zure room met grijze garnalen

Hartige soezen met erwtenmousse en gekaramelliseerde worteltjes of zure room met grijze garnalen

Allergenen

Schaaldieren , Eieren en Melk. Kan andere allergenen bevatten.

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Verwarm de oven op 220°C.

  2. Soesjes: zeef de bloem. Breng voor het deeg 1,5 dl water aan de kook, met wat zout en de boter. Roer de gezeefde bloem er in een keer doorheen. Blijf roeren tot het deeg als een bal van de pan loslaat. Neem de pan van het vuur en werk de eieren 1 na 1 door het deeg. Doe het deeg, als het afgekoeld en soepel is, over in een spuitzak.

  3. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Teken op het bakpapier met potlood hoe lang de soezen mogen zijn. Ze rijzen nog, dus zorg voor voldoende afstand tussen de soezen.

  4. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de soezen in ongeveer 25 minuten gaar. Open de oven in geen geval, anders vallen ze in. De soezen zijn klaar als ze licht aanvoelen en goudgeel van kleur zijn. Laat ze afkoelen en vul ze.

  5. Vulling erwtenmousse met gekaramelliseerde wortel: pel de sjalot en snipper fijn. Verhit een beetje olijfolie en fruit de sjalotsnippers. Voeg 1,5 dl water met 1 bouillonblokje bij de bevroren erwten. Breng aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Spoel de muntblaadjes en koriander, droog ze en hak ze fijn. Voeg 1 eetlepel citroenzeste toe. Giet de erwten af, pureer ze en roer de gehakte kruiden en zeste erdoor. Breng op smaak met peper en zout en een beetje citroensap naar smaak.

  6. Schil de wortel en hak in kleine blokjes. Smelt wat boter in een pan, leg de wortelstukjes erin, stoof ze in 4 à 5 minuten gaar. Voeg een beetje water en honing toe en roer door. Zorg dat al het water verdampt is. De wortels zijn klaar.

  7. Vulling zure room en grijze garnalen: meng een eetlepel limoensap, peper en zout door de zure room. Werk af met eventueel wat verse kruiden naar wens.

  8. Snij aan de bovenkant een klein sneetje van de soezen af en haal het deksel eraf. Vul de soezen met de verschillende smaken en werk af met de wortels, de gepelde grijze garnalen en de granaatappelpitjes. Versier met wat verse kruiden.

  9. Tip: heb je na 30 minuten nog altijd geen gare soezen, dan kan je als laatste redmiddel nog even aan de zijkant prikken met een satéstokje. Hierdoor zal de hete, vochtige lucht uit de soes ontsnappen en de soes sneller garen. Lukt dat niet, begin opnieuw.