Kip met verse kruiden onder het vel, gevuld met rijst en veenbessen

Kip met verse kruiden onder het vel, gevuld met rijst en veenbessen

Kook dit gerecht in deze stappen

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.

 2. Haal de kip uit de koeling.

 3. Pel de rode ui en het teentje look. Snipper beide fijn.

 4. Laat een klontje boter in een pan smelten en fruit de uien looksnippers er in aan. Laat ze licht kleuren. Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels glanzen van de boter. Voeg de veenbessen toe en overgiet met het water. Kruid met zeezout en breng aan de kook onder gesloten deksel tot het vocht opgeslorpt is. Haal de pan van het vuur.

 5. Was en droog de peterselie; hou enkele jonge takjes met mooie blaadjes apart. Snij de steeltjes van de rest en bind ze samen. Snij de rest van de blaadjes fijn.

 6. Maak met je vingers het vel van de kip vanaf de nek voorzichtig los van het vlees op de borst en de billen. Schuif de peterselie tussen vel en vlees op borst en poten.

 7. Schep de fijngesneden peterselie door de rijst. Schep de rijst tot de helft in de kip. Steek de peterseliestengels en citroen erin en vul verder met de rijst. Sluit de holte af met tandenstokers en bind de poten terug samen.

 8. Schik de kip in een met bakpapier beklede ovenschaal. Bestrijk met boter, kruid met zeezout en versgemalen zwarte peper.

 9. Plaats 45 minuten in een voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur naar 175°C en laat ongeveer ½ uur verder garen (tijd afhankelijk van hoe zwaar je kip is).

 10. Haal de kip uit de oven. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en laat nog 5 minuten rusten.

 11. Snij de kip in stukken en serveer.