Kreeft met gepekelde tomaat, kreeftenmayonaise en kruidensla

4Schaal-/Schelpdieren60minPrint
Ingrediënten
  • 2 gekookte kreeften
  • 1 sjalot
  • 1 bleekselder
  • 1 el Boni Selection tomatenpuree
  • 1 el Spar boter
  • 400 ml kreeftenfond
  • 150 ml Boni Selection mayonaise
  • 200 g gekleurde rijpe kerstomaatjes
  • 80 ml wittewijnazijn
  • 20 g fijne suiker
  • 120 g Boni Selection maïsolie
  • ¼ bakje tuinkers
  • ½ bosje kervel
  • ½ bosje waterkers
  • ½ potje verse dille
  • fleur de sel
Recept
  1. Pel de sjalot en snij in 2. Was de selder en snij in grove stukken.
  2. Smelt wat boter in een steelpan en bak de sjalot en selder 1 min.
  3. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort en al roerend meebakken.
  4. Blus met de kreeftenfond.
  5. Breng het geheel aan de kook en laat zonder deksel ¾ inkoken (¾ van de massa moet verdampen).
  6. Zeef en laat volledig afkoelen.
  7. Voeg 50 ml van de afgekoelde kreeftenbouillon bij de mayonaise en meng goed. Bewaar koud in een spuitzak.
  8. Breng water aan de kook.
  9. Snij met de punt van een scherp mes een kruis in de onderkant van elk kerstomaatje.
  10. Dompel de tomaatjes per kleur in het kokende water tot het velletje scheurt.
  11. Haal ze uit het water en leg onmiddellijk in water met ijs. Laat kort afkoelen en giet af. Pel de tomaten.
  12. Meng de witte wijnazijn, suiker, maïsolie en een snuifje zout.
  13. Leg de tomaten in de dressing. Roer ze voorzichtig om en laat 10 min trekken.
  14. Haal het vlees uit de kreeften en snij in kleinere stukken.
  15. Meng de tuinkers, kervel, waterkers en dille tot een kruidensla.
  16. Besprenkel met enkele lepels van de tomatendressing. Kruid met zwarte peper en zout.
  17. Serveer ½ kreeft per persoon met de gepekelde kerstomaten en enkele toefjes kreeftenmayonaise. Werk af met de kruidensla, zwarte peper en fleur de sel.
< naar recepten