Lamskotelet met ‘pommes Anna’, gegrilde groenten en portojus
Ingrediënten
- 12 Spar lamskoteletten
- 2 el Boni Selection mosterd
- 2 el Boni Selection vloeibare honing
- 6 takjes rozemarijn
- 7 takjes tijm
- 1 biocitroen
- 4 teentjes look
- Boni Selection arachideolie
- 600 g Spar Laurette-aardappelen
- 90 g Spar boter
- 15 g Parmezaanse kaas
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 2 ansjovisfilets
- 225 g tapastomaten
- ½ kl suikerklontjes
- 1 kl witte balsamicoazijn
- 100 ml port
- 220 ml kalfsfond
- cayennepeper
Recept
- Marinade voor het lamsvlees: snipper de blaadjes van 4 takken rozemarijn fijn. Meng met tijmnaaldjes van 3 takken, 2 gepelde en geperste tenen look, citroenzeste, 100 ml arachideolie, honing en mosterd. Kruid met zwarte peper en zout.
- Giet de marinade over de lamskoteletten en laat afgedekt 1 nacht in de koelkast marineren.
- ’s Anderendaags: snij de courgette en aubergine in plakjes en smeer in met arachideolie.
- Verhit een grillpan en rooster de groenteschijven aan beide zijden gaar. Kruid met cayennepeper en zout. Plaats de gegrilde schijven in een ovenschotel.
- Smelt 50 g boter met 2 ansjovisfilets in een pan en zeef de boter met een fijne zeef over de groenten.
- Schil de aardappelen en was ze. Snij met een mandoline in flinterdunne schijfjes.
- Warm de oven voor op 190°C.
- Pommes Anna: meng de aardappelschijfjes met zwarte peper, zout, de fijngehakte blaadjes van 2 takken rozemarijn, 20 g gesmolten boter, 1 gepelde en geperste teen look en geraspte Parmezaan.
- Vet 8 muffinvormen in met de overige boter.
- Maak torentjes van de aardappelen in de muffinvormen.
- Bak de aardappeltorentjes gedurende 1 u in de voorverwarmde oven. Dek ze af met aluminiumfolie als ze te bruin worden.
- Besprenkel de trostomaten in een ovenschotel met arachideolie. Kruid ze met zwarte peper, zout, suiker en balsamicoazijn.
- Plaats ze de laatste 10 min bij de aardappelen in de oven.
- Steek de gegrilde groenten ook nog even mee in de oven om weer op te warmen.
- Verhit een pan. Haal de lamskoteletten uit de marinade en bak 2 min aan beide zijden.
- Haal de koteletten uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
- Blus de pan met porto en laat voor ½ inkoken. Bevochtig vervolgens met kalfsfond. Laat, samen met 3 takken tijm en een geplette lookteen, inkoken op een zacht vuur tot ½. Kruid met zwarte peper en zout. Giet door een fijne zeef.
- Serveer de lamskoteletten met de gegrilde groenten, torentjes van ‘pommes Anna’, trostomaten en overgiet met de portojus.
Delen