Lamskotelet met ‘pommes Anna’, gegrilde groenten en portojus

Lamskotelet met ‘pommes Anna’, gegrilde groenten en portojus

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Marinade voor het lamsvlees: snipper de blaadjes van 4 takken rozemarijn fijn. Meng met tijmnaaldjes van 3 takken, 2 gepelde en geperste tenen look, citroenzeste, 100 ml arachideolie, honing en mosterd. Kruid met zwarte peper en zout.

  2. Giet de marinade over de lamskoteletten en laat afgedekt 1 nacht in de koelkast marineren.

  3. ’s Anderendaags: snij de courgette en aubergine in plakjes en smeer in met arachideolie.

  4. Verhit een grillpan en rooster de groenteschijven aan beide zijden gaar. Kruid met cayennepeper en zout. Plaats de gegrilde schijven in een ovenschotel.

  5. Smelt 50 g boter met 2 ansjovisfilets in een pan en zeef de boter met een fijne zeef over de groenten.

  6. Schil de aardappelen en was ze. Snij met een mandoline in flinterdunne schijfjes.

  7. Warm de oven voor op 190°C.

  8. Pommes Anna: meng de aardappelschijfjes met zwarte peper, zout, de fijngehakte blaadjes van 2 takken rozemarijn, 20 g gesmolten boter, 1 gepelde en geperste teen look en geraspte Parmezaan.

  9. Vet 8 muffinvormen in met de overige boter.

  10. Maak torentjes van de aardappelen in de muffinvormen.

  11. Bak de aardappeltorentjes gedurende 1 u in de voorverwarmde oven. Dek ze af met aluminiumfolie als ze te bruin worden.

  12. Besprenkel de trostomaten in een ovenschotel met arachideolie. Kruid ze met zwarte peper, zout, suiker en balsamicoazijn.

  13. Plaats ze de laatste 10 min bij de aardappelen in de oven.

  14. Steek de gegrilde groenten ook nog even mee in de oven om weer op te warmen.

  15. Verhit een pan. Haal de lamskoteletten uit de marinade en bak 2 min aan beide zijden.

  16. Haal de koteletten uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.

  17. Blus de pan met porto en laat voor ½ inkoken. Bevochtig vervolgens met kalfsfond. Laat, samen met 3 takken tijm en een geplette lookteen, inkoken op een zacht vuur tot ½. Kruid met zwarte peper en zout. Giet door een fijne zeef.

  18. Serveer de lamskoteletten met de gegrilde groenten, torentjes van ‘pommes Anna’, trostomaten en overgiet met de portojus.