Luikse ballen met puree en appelcompote

Luikse ballen met puree en appelcompote
spar musson

Damien & Michaël

spar musson

Kook dit gerecht in deze stappen

 1. Luikse ballen:

  pel de ui en snij fijn. Laat 1 à 2 min garen in de microgolf. Snij de korst van het brood en trek in stukjes. Meng het gehakt met 1 fijngesnipperde ui, de broodstukjes, 1 ei en een geutje melk. Kruid met peper en zout.

 2. Vorm ballen van 150 à 200 g. Leg in een ovenschotel en besprenkel met wat zonnebloemolie. Zet in de oven op 170°C en bak gedurende 40 min. Zet daarna nog 6 min onder de grill, zo krijgen ze een korstje.

 3. Puree:

  schil de aardappelen en snij in kleine stukken. Laat ze koken in water. Giet de aardappelen af en voeg de 2 eieren en een klontje boter toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Plet met een vork tot een grove puree.

 4. Appelcompote:

  schil de appelen en snij in stukken. Schil de peer, snij in stukken en voeg toe aan de appelen. Doe de suiker erbij en laat garen tot compote.

 5. Saus:

  smelt een klont boter in een grote kookpot. Voeg 2 el Luikse stroop toe en een beetje water. Los de stroop op. Pel 1 ui en de sjalotten. Snij beide in geen te kleine stukken. Voeg toe aan de boter. Laat wat garen. Doe de mosterd bij de saus. Giet een handje rozijnen en gedroogde pruimen erbij. Voeg een blaadje laurier toe.

 6. Haal de gebakken ballen uit de oven en voeg toe aan de saus. Warm alles op.

 7. Leg 3 quenelles puree en de appelcompote op het bord. Schik er een Luikse bal op met goed veel saus.