Ossenhaas met gerookte ham en panade, broccolipuree en geglaceerde worteltjes

Ossenhaas met gerookte ham en panade, broccolipuree en geglaceerde worteltjes

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Pel de ui en snipper fijn.

  2. Verhit een klontje boter in een kookpot. Schroei het vlees aan alle zijden dicht in de hete boter. Voeg de fijngesnipperde ui toe en overgiet met de rode wijn.

  3. Haal het vlees uit de kookpot en laat wat afkoelen. Hou de rest van de saus bij.

  4. Panade: meng paneermeel met een handvol rozijnen. Pluk de blaadjes tijm en dille. Snipper beide fijn. Snipper ook wat bieslook fijn. Reinig de lente-uitjes en snipper 1 lente-uitje heel fijn om onder de panade te mengen. Voeg olijfolie toe en meng met een vork tot je een aan elkaar klevende massa bekomt. Kruid met peper en weinig zout.

  5. Leg de sneden gerookte ham open en strijk het midden in met de panade. Leg de stukken vlees op de panade en bedek ook de bovenkant met de panade. Rol de gerookte ham op en steek vast met enkele tandenstokers. Bedek een ovenschaal met aluminiumfolie. Schik het vlees in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Vouw de folie dicht en bedek ook de bovenkant met aluminiumfolie.

  6. Steek in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende ± 30 minuten. Verwijder de folie bovenaan en zet nog 5 minuten onder een hete grill om de bovenkant te laten kleuren.

  7. Schil de wortelen, maar laat een beetje groen bovenaan. Kook de wortelen beetgaar in gezouten water. Giet ze af en bak ze in wat olijfolie. Bestrooi met 1 eetlepel suiker en laat karameliseren.

  8. Reinig de broccoli en schil ook de stelen. Verdeel in roosjes en snij de stelen in stukjes. Kook de broccoli gaar in gezouten kokend water. Giet de gare broccoli af en laat uitlekken. Giet wat olijfolie in een kookpot en warm deze op. Giet de uitgelekte broccoli erbij en laat nog even aanstoven. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Stamp met een pureestamper fijn.

  9. Giet de saus door een zeef en giet de uien weg. Warm het overgebleven vocht op en werk af met klontjes koude boter.

  10. Snij het vlees in plakjes. Schik 3 sneetjes vlees op het bord. Serveer de broccoli in quenelles erbij en leg 2 wortelen op het bord. Werk af met de saus.