Rundstong in madeirasaus met kroketten

Rundstong in madeirasaus met kroketten

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Leg de rundstong 3 u in een pot met gezouten, koud water in de koelkast (9 g zout op 1 l water) om de onzuiverheden te verwijderen.

  2. Haal de tong uit het water en spoel goed af.

  3. Was het groen van prei, de selder en de wortelen en snij elk in 2 of 3 stukken.

  4. Pel de uien. Snij 1 ui in 2 stukken. Snipper de andere fijn.

  5. Plet de looktenen met de platte kant van een groot mes.

  6. Breng 2 l water aan de kook met de gehalveerde ui, het groen van prei, de wortel, de selder, de tenen look en het kruidentuiltje.

  7. Voeg de rundstong toe en laat 3 u koken.

  8. Schep de tong uit de bouillon en pel het witte vel eraf. Snij dunne plakjes van het vlees.

  9. Madeirasaus: snij de champignons in kwartjes.

  10. Smelt 1 el boter in een steelpan. Wentel de champignons erdoor.

  11. Blus met 300 ml bouillon (van de rundstong), voeg de madeira en 2 el citroensap toe. Laat 10 min rustig sudderen.

  12. Smelt 40 g boter in een sauspan en roerbak de ui glazig. Bestrooi met de bloem en roer goed om.

  13. Voeg 500 ml bouillon (van de rundstong) langzaam al roerend toe met een klopper. Laat enkele min doorkoken.

  14. Klop de tomatenpuree door de saus.

  15. Schep de gegaarde champignons uit de bouillon en roer door de saus.

  16. Kruid met zwarte peper en zout. Voeg indien nodig wat extra citroensap toe.

  17. Bak de kroketten goudbruin in een hete frituur of in de oven, zoals aangegeven op de verpakking.

  18. Serveer de schijfjes rundstong overgoten met de saus en kroketten.