Tarte tatin van witlof geparfumeerd met bloedsinaas & tijm

6Geen vlees/vis60minPrint
Ingrediënten
  • 1 verpakking bladerdeeg
  • 600 g witlofstronkjes
  • 550 g zoete aardappel
  • 75 g Spar boter
  • 25 g rietsuiker
  • sap van ½ bloedsinaasappel
  • enkele takjes verse jonge tijm
  • tarte tatinvorm
Recept

1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Schil de zoete aardappelen en snij ze in de lengte in plakken. Smelt 25 gr boter in een pan en bak de aardappelplakken kort op een zacht vuur aan beide kanten.
3. Maak het witlof schoon en verwijder het harde bittere gedeelte.
4. Smelt de rest van de boter in de tarte tatinpan. Stoof hierin het witlof aan beide kanten op een zacht vuurtje.
5. Strooi de rietsuiker zoveel mogelijk tussen het witlof. Rits de tijmnaaldjes van de steeltjes en strooi over het witlof.
6. Overgiet met het sinaasappelsap en laat kort uitkoken. Kruid met versgemalen zwarte peper en zeezout.
7. Schik de plakken zoete aardappel bovenop het witlof. Drapeer het bladerdeeg erover en stop de randen onder het witlof stevig in.
8. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg. Zo kan de stoom ontsnappen.
9. Bak gaar in 30 minuten in de voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin kleurt.
10. Haal de tarte tatin uit de oven en laat even rusten in de pan. Steek de randen los en keer om op een bord.

< naar recepten