Prei
Tags Groenten

Belgische prei, het hele jaar door 

België is een paradijs voor het telen van prei. Het combineert een ideaal klimaat en    een uitstekende bodem, namelijk zanderig met veen, zandleem of klei. Meer heeft prei niet nodig. Alhoewel … Telers die de kneepjes van het vak kennen, zijn onontbeerlijk. Wij trokken naar het West-Vlaamse Veldegem, waar telers Kris en Eveline ons meteen meenemen naar hun akkers met prei.

Prei planten en oogsten

Prei is het hele jaar door beschikbaar. Dat komt doordat je de groente bijna heel het jaar kan planten en oogsten. Zeker wanneer je serres ter beschikking hebt. Kris en Eveline telen hier heel wat prei, per hectare oogsten ze zo’n 40 ton.

Ze beginnen met ‘vroege’ prei. Half februari planten ze kleine preiplantjes in de serre. Die mogen 7 à 8 weken groeien. Na drie maanden kunnen ze al oogsten. Dus vanaf half mei is er primeur prei beschikbaar. Tot half augustus planten ze elke week prei. Wanneer het koud is buiten bedekken ze de prei op het veld met vliesdoeken.

Kook-Prei.jpg

De perfecte prei

De prei die Kris oogst is steeds van topkwaliteit. Toch is er doorheen het jaar een klein smaakverschil. In het voorjaar heb je primeurprei, die smaakt zachter en malser dan de prei in de herfst en de winter. Wel moet prei steeds stevig zijn. De stengels mogen niet zomaar buigen of zachte plekjes hebben. De bladeren moeten diepgroen en goed aaneengesloten zijn. En tot slot moet het witte deel van de prei mooi glanzen. Combineert een stengel al deze eigenschappen, dan heb je een perfect exemplaar in handen.

Machinale oogst 

Op het veld toont Kris hoe ze prei oogsten. “We halen de prei machinaal uit de grond, met een tractor met automatische bakkenvuller. Zo kan één persoon alle prei oogsten. Eenmaal de bakken van de tractor vol zijn, rijden we naar de boerderij. Daar gaat de prei door een machine die de stengels grondig wast. Het groen en de wortels van de prei worden op maat afgesneden, waarbij we het afval composteren. Na het wassen controleren we elke stengel manueel en maken we ze, indien nodig, verder proper. Daarna bewaren we de prei in bakken in de koeling, tot ze naar de groenteveiling gaan.”

Hier op de boerderij steken mama en papa nog een handje toe. 
“Mama helpt bij het reinigen van de prei en papa rijdt om de twee dagen de prei naar de veiling in Roeselare. Voor de REO-veiling is prei een hoofdproduct. De verkoop zorgt voor het tweede grootste deel van de omzet van de veiling. De belangrijkste dagen voor de preiverkoop op de veiling zijn maandag, woensdag en vrijdag.”
Rapportage-prei-1.jpg
Rapportage-prei-3.jpg
Rapportage-prei-'.jpg

Vierde generatie

Kris is de vierde generatie op de boerderij.  Zijn overgrootvader had een boerderij met dieren. Toen Kris zijn vader aan het roer stond, is die overgestapt op het telen van groenten. Hiervoor liet hij serres bouwen, waar in de winter sla kon groeien en in de zomer tomaten. Kris is in 2000 gestart als teler. Heel het jaar door teelt hij sla, en daarnaast teelt hij nog prei, aardappelen en wortelen. Om de drie jaar mag je op eenzelfde perceel prei telen, dat is het beste voor de bodem. Dus het is nodig om aan wisselteelt te doen.

Allium porrum, de Latijnse naam van prei, linkt prei aan de allium-familie, de ui- en lookfamilie.