Boni biologische kruiden uit Duffel

Boni biologische kruiden uit Duffel

Een hele waaier verse kruiden zijn niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar weten we eigenlijk waar ze vandaan komen? Spar aankoper Halewijn Dewagter wel. Hij trekt naar familiebedrijf Vegobel in Duffel, want daar groeien onze Boni Selection biologische kruiden in indrukwekkende serres. Zo kan je er het hele jaar door mee koken. Gelukkig, want op smaak staat geen seizoen. Toch?!

Vegobel is een op-en-top familiebedrijf met drie broers aan het roer: Arthur, Steven en Wim Lauwers. Halewijn krijgt een hartelijke ontvangst. Meteen loodsen Arthur en Steven hem mee naar hun groen geluk: de grote serres boordevol verse kruiden.

Verse kruiden brengen je gerechten tot leven. Mijn favoriet? Koriander!
Teler Arthur
Familiebedrijf Vegobel

Van sla naar kruiden

Arthur: “Het had niet zo veel gescheeld of we stonden hier tussen de kroppen sla (lacht). Het is te zeggen, onze ouders teelden sla in volle grond. Toen ze hoorden dat je sla ook in goten kan telen, waren ze meteen verkocht. Ze trokken naar Stockholm om het procedé onder de knie te krijgen. Daar ontdekten ze dat je zo niet enkel sla, maar ook verse kruiden kan telen. Dus het duurde niet lang vooraleer ze naast sla ook verse kruiden teelden.” 

Kook-5-5X-Kruiden-beeld-webpagina.jpg

Hoe plantjes verzorgen?

Ontdek aan de hand van onze tips hoe je jouw kruidenplantjes kan verzorgen. Zo kunnen ze nog langer als heerlijke smaakmaker in gerechten gebruikt worden. 

Ontdek onze tips

Steven: “In 1995 beslisten Arthur en ik om het tuinbouwbedrijf Vegobel op te richten. En enkele jaren later kwam ook Wim erbij. Het werk is goed verdeeld tussen ons drieën. Wim is verantwoordelijk voor de zaden en teelt, Arthur richt zich op het technische aspect en ik neem het commerciële luik voor mijn rekening." 

"In het begin teelden we enkel basilicum. Ondertussen kan je bij ons terecht voor zo’n 100-tal verschillende verse kruiden. De meest courante vind je terug in de supermarkt. De ‘speciallekes’ telen we op vraag van restaurants.”

Basilicum kiemen
Basilicum
Tijm

Kruiden telen

Arthur: “We hebben meerdere serres want niet alle kruiden wensen eenzelfde temperatuur. Het zaaiproces verloopt wel gelijkaardig voor alle kruiden, al zijn er ook daar enkele uitzonderingen zoals tijm, rozemarijn, munt en bieslook. De eerste drie worden gestekt in plaats van gezaaid. En bieslook zaaien we eerst in volle grond. 

Wanneer de plantjes na de zomer afsterven, halen we de wortels uit de grond en vriezen ze in. Na de winter ontdooien we ze, spoelen ze grondig en planten ze in potjes. Een zaaimachine neemt het zaaien van de overige kruiden voor zijn rekening. In een vochtige, warme ruimte ontkiemen de plantjes het best.

Eens ze wat gegroeid zijn, mogen ze de bewegende goten in. Hoe groter de plantjes, hoe breder de goten worden. Het grote voordeel van het gotensysteem is dat er veel plantjes op een relatief kleine oppervlakte kunnen groeien.” 

Steven: “We proberen te streven naar een teelt die zo milieuvriendelijk mogelijk is. Zo wordt het overtollige water uit de goten gefilterd en opnieuw gebruikt. En onze biologische kruiden zijn vrij van pesticiden en andere chemicaliën. Insecten houden we weg door grote klevende banden te hangen boven de plantjes. Dat zijn de perfecte vliegenvangers!”

De zakjes zijn composteerbaar. Dat is beter voor het milieu!
Teler Steven

Verse kruiden langer bewaren

1. Verse kruiden slorpen graag zelf water op. Voorzie onderaan een bodempje water, in plaats van het op de aarde te gieten. Zo kunnen de wortels zelf aan de slag.
2. Zet je kruiden op een plaats met genoeg licht en met een constante temperatuur. Harde kruiden zoals rozemarijn en tijm kunnen ook buiten overleven.
3. Knip ze van tijd tot tijd bij, zo kan je plantje bij optimale omstandigheden opnieuw groeien.

Verse kruiden langer bewaren