Tags

De sardientjes van Cocagne

Sardienen in blik zijn al meer dan 200 jaar een begrip in de landen rond de Middellandse Zee. Wat begon als een manier om voedsel te bewaren, groeide uit tot een wereldwijd bekende delicatesse. Dat is mede te danken aan de familie Ramirez, die de visjes sinds 1906 inblikt onder het merk Cocagne.

Sardienen zijn al eeuwen een lekkernij, zeker in zuiderse landen. Je eet ze met aardappelen, in een slaatje of gewoon bij de boterham. Vooral de ingeblikte versie is ook bij ons bijzonder populair. Dat heeft natuurlijk veel te maken met het gemak waarmee je ze kan bereiden en bewaren.

Het seizoen van de sardinevangst

Het seizoen van de sardinevangst loopt van april of mei tot oktober, wanneer de vis het vetst en vol is. Dan wordt er gevist van maandag tot en met vrijdag. De vissers varen in de namiddag uit, vissen de hele nacht en komen tegen ’s morgens terug naar de haven. Daar wordt de vis gesorteerd.

Sardienen Ramirez

Eenmaal de vis gesorteerd is, gaat hij naar de veiling waar hij per lot wordt verkocht. De gekochte loten worden snel in de vrachtwagen geladen en onmiddellijk naar de fabriek vervoerd. Daar worden de sardientjes direct verwerkt of, als er teveel aanvoer is, per stuk ingevroren om later te verwerken.

We zijn erg trots op onze lange traditie, onze kwaliteit en onze duurzaamheid.

Vervolgens worden de sardienen in sneltempo schoongemaakt en met de hand en schaar op maat geknipt. De zeer ervaren medewerksters zorgen ervoor dat de visjes binnen enkele uren ingeblikt zijn. Door dit zeer snelle proces blijven alle smaken en voedingswaarden optimaal behouden. Dankzij de eeuwenoude conserveertechnieken kan het product lang bewaard worden zonder onnatuurlijke toevoeging.

sardien haven
sardien productie
sardien inblikken
Een blikje sardienen bevat veel gezonde vetten zoals omega 3.
saedien

Duurzaam

Aandacht voor ecologie en duurzaamheid is prioritair voor de familie Ramirez. Er wordt enkel duurzaam gevist en in 2015 opende de familie onder de naam ‘Ramirez 1853’ een ultramoderne productie-eenheid in een milieuvriendelijk gebouw met veel natuurlijk licht. Het dak hebben ze vol zonnepanelen gelegd, het regenwater vangen ze op en het waterverbruik beperken ze waar mogelijk.