Didden, potjes vol smaak

Sauzen, konfijten, (sweet) dressings of condimenten, met Didden geniet je van een
uitgebreid assortiment aan smaakmakers. Het familiebedrijf bestaat al bijna een eeuw, sinds 1925. Aan het roer staat Michèle Didden, de vierde generatie. Ze neemt ons met plezier mee doorheen de rijke geschiedenis van het Brusselse bedrijf. 
Een condiment is iets dat een gerecht van extra smaak voorziet. Denk maar aan mosterd, pickles, augurken, kappertjes, …

De geschiedenis van Didden

In 1925 maakte haar overgrootvader, Jean-François, eigen mosterd. Die verkocht hij samen met zijn zonen, François en Théodore, te paard van deur tot deur. Al snel maakte het bedrijf naam.  Het assortiment werd uitgebreid met augurken, zilveruitjes en pickles.

Ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1958 lanceerde haar vader, Pierre, een mayonaise ‘op grootmoeders wijze’. Die maken ze tot op de dag van vandaag nog steeds. In de jaren 60 volgden andere koude en warme culinaire sauzen. En 30 jaar later brachten ze hun eerste konfijten uit. Een slimme zet, want vandaag is Didden Belgische marktleider in die categorie.

In 2006 kwam Michèle aan het roer te staan van Didden. Ze kon haar stempel op het bedrijf drukken door in 2012 een assortiment dressings te lanceren. En dat inmiddels haar zoon ook mee in het bedrijf werkt, toont aan dat Didden nog steeds een op en top familiebedrijf is.

Beeld-Zaakvoerster-Didden.jpg
Didden-producten.jpg

Van kruiden tot … 

Tijdens ons bezoek wordt er in de productieruimte frambozendressing en mayonaise gemaakt. Ze hebben een labo waar ze de verschillende kruiden voor producten bewaren, in vloeibare of poedervorm. Alles begint bij de juiste samenstelling van de kruiden. Die wegen ze dus steeds met uiterste precisie af en mengen ze. Zo staan ze klaar voor de recepten die de volgende dag op de planning staan. Zoals je kan zien, zijn azijn en olie belangrijke ingrediënten. Daarom hebben ze er zo’n grote kuipen van.

Frambozendressing

Voor de frambozendressing mengen ze onder andere wittewijnazijn, koolzaadolie, pectine, kruiden en suiker in een grote ketel. Het geheel wordt opgewarmd en er worden diepgevroren frambozen aan toegevoegd. Ze mengen alles goed en vullen daarna de flesjes. Ze schroeven er een deksel op, voegen het etiket en de houdbaarheidsdatum toe en verpakken ze per zes. Zo vertrekken ze naar het Spar-distributiecentrum en naar de verschillende Spar-winkels.

Mayonaise op grootmoeders wijze

De mayonaise ‘op grootmoeders wijze’ maken ze nog steeds met de handmixer, zoals vroeger. Dat zorgt voor een opmerkelijke smeuïgheid. Het recept is sinds de lancering ongewijzigd gebleven. Per batch die ze hier maken, bewaren ze steeds drie producten tot aan de vervaldatum. In geval van een probleem of klacht kunnen ze steeds teruggrijpen naar de bewaarde stalen en die onderzoeken.

Didden-proces-1.jpg
Didden-proces-2.jpg
Didden-proces-3.jpg
In het Spar lenteassortiment vind je een uitgebreid gamma aan sauzen en dressings van Didden.