Entrecôte met bearnaisesaus en stroaardappelen

Eieren , Melk en zwaveldioxide en sulfieten. Kan andere allergenen bevatten.
- Gevogelte
- Vis en schaaldieren
- Grillen
- Braden
- Vlees
Hoera, het is BBQ-tijd! Alleen: hoeveel eten voorzie je nu per persoon?
Kook dit gerecht in deze stappen
-
Bearnaisesaus: de basis van een bearnaisesaus is een gastrique. Meng daarvoor de witte wijn, dragonazijn, 2 takken dragon en de gepelde en in 2 gesneden sjalotten en breng aan de kook. Laat inkoken tot er slechts een bodem overblijft van het mengsel en zeef.
-
Smelt 200 g geklaarde boter en bewaar apart tot gebruik.
-
Rits de blaadjes van de overige takken dragon en snipper fijn.
-
Snipper de platte peterselie fijn.
-
Klop de eidooiers los met 50 g van de gastrique.
-
Zet op een medium vuur en blijf kloppen tot de massa schuimig wordt en gaat binden. Haal van het vuur.
-
Roer al kloppend en straalsgewijs de gesmolten, geklaarde boter erbij tot je een gebonden warme ‘mayonaise’ krijgt.
-
Kruid met zout en cayennepeper. Roer de gehakte, groene kruiden eronder. Hou de bearnaisesaus warm.
-
Entrecôte: warm de oven voor op 160°C.
-
Verhit 30 g boter in een pan.
-
Bak de entrecôte 1 min aan elke kant. Kruid met zwarte peper en zout.
-
Leg de entrecôte in een ovenschotel en gaar nog 10 à 15 min in de voorverwarmde oven. De kerntemperatuur van het vlees moet 54°C zijn.
-
Haal het vlees na baktijd uit de oven en laat nog 5 min rusten op een rooster onder aluminiumfolie.
-
Stroaardappelen: warm de friteuse voor op 175°C.
-
Schil de aardappelen en was ze. Dep goed droog.
-
Snij de aardappelen in flinterdunne plakjes van 2 mm en nadien in frietjes van 2 mm breed. Gebruik een mandoline voor een extra fijn resultaat.
-
Frituur de frietjes 5 min tot goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Kruid met zout en serveer onmiddellijk.
-
Salade: meng de slaharten met de olijfolie, fijngesnipperde bieslook en witte wijnazijn. Kruid met zwarte peper en zout.
-
Snij het vlees in plakjes en schik op het bord. Serveer de salade en stroaardappelen erbij. Werk af met de bearnaisesaus.