Gebraiseerd varkenskroontje

Kook dit gerecht in deze stappen

  1. Snij de varkenskroon langs de vetkant in met een scherp mes, maar zorg dat je niet te diep snijdt.

  2. Wrijf het vlees volledig in met de gekozen droge kruiden.

  3. Bak het vlees mooi goudbruin in wat arachideolie. Zorg dat je alle zijden goed dichtschroeit.

  4. Verwarm de oven voor op 160°C.

  5. Schil de wortelen, pel de sjalotten en was de selder.

  6. Snij de groenten in grove stukken, zodat ze niet verbranden.

  7. Stoof de groenten zachtjes aan in wat boter. Pel en plet de teentjes look en voeg samen met het kruidentuiltje toe.

  8. Leg het dichtgeschroeide varkenskroontje met de ingesneden kant naar beneden bij de groentjes in een ovenschotel.

  9. Zet in de voorverwarmde oven en gaar gedurende een 50-tal min.

  10. Overgiet het vlees om de 15 min met de braadsappen.

  11. Draai halverwege de gaartijd het vlees om met de ingesneden kant naar boven.

  12. Haal het vlees uit de oven. Laat nog ± 10 min rusten alvorens te snijden.Lekker kruidig met een droge rub1. Een droge rub bestaat altijd uit witte of bruine suiker. Dat zorgt voor een mooie karamellisatie van het vlees.2. Door wat zout toe te voegen, verliest het vlees wat vocht waar de rub in kan oplossen.3. Cayennepeper of piment d’espelette geeft de nodige pit en zorgt voor een mooie balans tegenover de suiker.Extra smaak met Amerikaanse lak1. Karamelliseer 40 g suiker door op het vuur te zetten met 1 el water.Wanneer de suiker een karamelkleur krijgt, blus dan met 50 g ciderazijn, 2 dl appelsap, 100 g passata, een goeie scheut whisky en 1 kl worcestersaus.3. Laat alles inkoken tot stroopdikte.4. Kruid met cayennepeper en zout.