Hoe een charcuterieschotel zelf maken
Een charcuterieschotel, is de perfecte manier om van een gezellige avond iets speciaals te maken. Zelf een charcuterieschotel maken is helemaal niet moeilijk én biedt alle ruimte om je eigen smaak en stijl erin te verwerken. In deze gids leer je hoe je stap voor stap een onweerstaanbare plank samenstelt die indruk maakt op je gasten – of gewoon op jezelf.
Een charcuterieschotel samenstellen in 4 stappen
1. Kies je thema of stijl
Ga je voor klassiek, Frans, Italiaans of liever een mix? Het thema bepaalt welke vleeswaren, kazen en garnituren je kiest.
2. Selecteer een variatie aan charcuterie
Om een gevarieerde en aantrekkelijke charcuterieschotel te creëren, is het belangrijk om verschillende soorten charcuterie te combineren. Deze vijf basistypes moeten zeker vertegenwoordigd zijn:
- Gekookte ham
- Rauwe of gerookte ham
- Salami
- Kip- of kalkoenfilet
- Paté
Als frisse aanvulling kan je ook vlees-, gevogelte- en vissalade voorzien. Of probeer eens deze knolselderremoulade zelf maken?
Hou zeker niet steeds vast aan het basisassortiment en kies ook eens voor seizoensproducten.
Hoeveel charcuterie per persoon op een charcuterieschotel?
Voor een hoofdschotel kun je rekenen op 200g - 250g charcuterie per persoon.
Heb je nog wat charcuterie over?
Maak dan eens deze heerlijke cromesquis met raclettekaas en restjes charcuterie.
3. Vul aan met garnituur
- Gebruik seizoensfruit zoals braambessen, aardbeien of blauwe bessen. (Let er wel op dat het geen fruit is dat verkleurt.)
- Denk ook eens aan groentjes zoals cocktail tomaten of radijsjes.
- Voorzie voor elke persoon minstens één stukje of trosje.
- (Blad)peterselie kan je toevoegen als kleurmaker.
- Voeg eventueel een trendy potje chutney toe.
- Mosterd, augurken en zilveruitjes zorgen voor een frisse zure toets.
Ontdek hier het recept voor Montpellierboter, dat uitstekend samengaat met een charcuterieschotel.
4. Presenteer met oog voor detail
Nadat je de charcuterie en garnituur gekozen hebt, kan je beginnen met de schikking. Hier enkele tips:
- Sneden gekookte ham vouw je in twee en presenteer je met de vetrand naar het midden van de schotel.
- De salami of rauwe ham kan je samenvouwen tot puntzakjes.
- Van andere kookproducten maak je mooie rolletjes.
- De paté presenteer je als blokjes of staafjes.
- Plaats de potjes salades bij elkaar.
- Noteer op vlaggetjes de naam van het product.
- Werk af met de perfecte garnituur