Tags

Wat is umami?

Naast zout, zoet, zuur en bitter, is umami de vijfde smaak. Maar wat is deze mysterieuze smaak precies?

Waar komt umami vandaan?

Umami werd in 1908 ontdekt in Japan. Wist je dat umami Japans is voor ‘mmm... lekker’? Het wordt al lang gebruikt als smaakmaker in de Aziatische keuken, maar ook in andere keukens wordt het steeds bekender.

Ingrediënten met umami

Je kan umami terugvinden in belegen kaas, verse bouillon, paddenstoelen of – jawel – sojasaus.  Die specifieke umamismaak is afkomstig van het stofje mononatriumglutamaat. Dat komt bijvoorbeeld vrij bij het bakken van vlees of het rijpen van kaas of tomaten. Zo zit de Italiaanse keuken boordevol umamismaken, denk maar aan Parmezaanse kaas of zongedroogde tomaten.

umami.jpg

De smaak van umami

Het is moeilijk om de smaak zomaar voor te stellen, maar door verschillende umami-ingrediënten te proeven kan je de smaak steeds beter leren kennen. Daarnaast zorgt umami ervoor dat de andere smaken in je gerecht beter tot hun recht komen.

Recepten met umami