Pastiera napoletana

Pastiera napoletana

Allergenen

Eieren en Gluten. Kan andere allergenen bevatten.

Kook dit gerecht in deze stappen

 1. Korstdeeg: doe de boter in een kom en mix tot hij zacht is. Voeg de suiker toe en blijf mengen tot de massa bleek is. Doe de eieren er 1 na 1 bij. Voeg de bloem toe als de eieren volledig zijn opgenomen. Blijf mixen toe alle ingrediënten gemengd zijn tot een homogeen deeg.

 2. Vulling: doe de tarwekorrels in een pan, overgiet ze met water en laat ze 20 minuten koken. Laat ze vervolgens in het kookwater afkoelen en giet ze daarna in een zeef en laat uitlekken.

 3. Boen de citroen goed schoon. Snij de helft van de citroenschil in reepjes en rasp de andere helft. Doe de melk in een pan en breng aan de kook. Voeg de uitgelekte tarwekorrels, de citroenschilreepjes, het snuifje kaneel, een eetlepel suiker en het snuifje zout toe. Laat alles zachtjes koken tot de melk volledig is opgenomen (duurt ongeveer 1 uur). Vis de citroenreepjes eruit en laat afkoelen.

 4. Laat de ricotta in een zeef uitlekken. Meng de rest van de suiker, de citroenrasp, een snuifje kaneel en het fijngehakte gekonfijt fruit eronder. Splits de eieren en roer de eidooiers er geleidelijk door. Voeg als laatste de afgekoelde tarwekorrels toe.

 5. Klop 2 eiwitten stijf en spatel ze door het ricottamengsel.

 6. Vet een taartvorm in met wat gesmolten boter en bebloem. Verdeel het deeg in 2 stukken, het ene iets groter dan het andere. Rol het grootste deel uit tot een ronde lap en bekleed de taartvorm ermee. Schep de ricottavulling erin en snij het deeg langs de rand van de vorm af. Zet 30 minuten in de koelkast.

 7. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.

 8. Rol de rest van het deeg uit en snij het in repen. Leg deze repen kruislings over de vulling zodat je een vlechtwerk bekomt en druk de randen goed aan.

 9. Bak de taart ± 1 uur tot ze gekleurd is, verminder de oven naar 120°C en bak verder tot ze helemaal gaar is. Je kan dit checken door er in het midden met een cakeprikker in te steken. Als er niets meer blijft aanhangen is de taart klaar.

 10. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.

 11. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker net voor het opdienen.