Gouden Carolus van brouwerij Het Anker uit Mechelen
Tags Bier Belgisch

Gouden Carolus van brouwerij Het Anker uit Mechelen

Mechelse brouwerij Het Anker is een van de oudste van ons land. Tien jaar geleden breidden de brouwers hun vakmanschap uit met een whiskystokerij. Sindsdien zet Gouden Carolus naast uitstekend bier ook een voortreffelijke whisky en een combo van beide op de kaart.

Bier brouwen in het begijnhof

Al meer dan 500 jaar geleden brouwden de Mechelse begijnen bier in hun begijnhof. Op die plek staat vandaag een topbrouwerij die gouden zaken doet. De Maneblussers zijn terecht fier op het bier uit eigen stad. Ook buiten de landsgrenzen krijgt Gouden Carolus veel lof. In 2013 voegde Charles Leclef een single malt whisky toe aan het assortiment. Die was zo lekker dat zijn smaak al snel inspiratie bracht voor een schitterend huwelijk tussen hun bier en whisky.

Mout
Brouwerij
Voor het bier in flesjes gaat, krijgt het nog een filterbeurt.

Gouden Carolus: van mout tot goud

Om te garanderen dat elk flesje Gouden Carolus zijn verwachtingen waarmaakt, hanteert de brouwerij een specifiek brouwproces. Alles begint in de beslagkuip: verschillende mouten vermengen zich met water en worden verhit tot 72°C. Op die temperatuur treedt versuikering op. Dat beslag reist door naar de wortfilter, die de graanvezels buitenspel zet. De vezels worden verwerkt tot veevoeder.

De volgende bestemming van het mengsel is de kookketel. Hop en specerijen vervoegen zich bij de vloeibare wort en de temperatuur stijgt naar 100°C. Een whirlpool verwijdert de overgebleven vaste deeltjes. Om de temperatuur opnieuw te laten afnemen tot 21°C, komt de warmtewisselaar op het toneel.

Als het brouwsel de juiste temperatuur heeft, vertrekt het naar de gistingstanks. De hoofdgisting duurt zeven dagen. Daarna daalt de temperatuur opnieuw, dit keer tot -1°C. Dit betekent de start van het rijpingsproces. Acht weken, zo lang neemt de weg van mout tot bier in beslag.

Voor het bier in flesjes gaat, krijgt het nog een filterbeurt. Er wordt nog een kleine hoeveelheid gist en suiker toegevoegd zodat het bier hergist op de fles. Voordat het bier vertrekt naar horecazaken en supermarkten, verblijft het nog een drietal weken in de warme kamers van de brouwerij.

Deze gouden brouwsels vind je bij Spar …

Gouden Carolus Classic (8,5%)

Gouden Carolus Classic (8,5%)

Donkere, evenwichtig gedoseerde karamel- en aromatische mouten zorgen voor een uniek bier dat de warmte van wijn en frisheid van bier verenigt. Heerlijk in combinatie met stoverij, wild, paté of sabayon.

Gouden Carolus Tripel (9%)

Gouden Carolus Tripel (9%)

Deze kruidige, verfrissende tripel met Belgische hop genoot een tweede gisting in de fles. Hij heeft een volmondige smaak en is bijzonder dorstlessend dankzij de evenwichtige hoppen.

Gouden Carolus Whisky Infused (11,7%)

Gouden Carolus Whisky Infused (11,7%)

De Gouden Carolus Cuvée van Keizer Imperial Dark werd verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky. Het bier met Belgische hop is krachtig en volmondig met subtiele toetsen van vanille, eikenhout en chocolade.

Gouden Carolus Single Malt whisky (46%)

Gouden Carolus Single Malt whisky (46%)

Rijping in first fill bourbonvaten gevolgd door rijping in vaten van Het Anker. Resultaat? Een fijne whisky met een volle, evenwichtige smaak. Toetsen van hout en vanille vullen de subtiele fruitaroma’s aan. Bij Spar vind je deze whisky in flessen van 50 cl.

Gouden Carolus Tripel: nog straffer

Vroeger maakte de jongste generatie Van Breedam jenever, maar in 2010 schakelde Charles Leclef over naar whisky. De whiskystokerij, de Molenberg, in het nabijgelegen Blaasveld is het perfecte huwelijk tussen twee familietradities: brouwen en distilleren. Uit het moutbeslag van Gouden Carolus Tripel distilleert de familie een single malt whisky. Dat doet ze op z’n Schots: de whisky wordt twee keer gedistilleerd in de stookketels. Daarna rijpt hij minstens drie jaar in eikenhouten vaten.

De whiskystokerij, de Molenberg

Single malt whisky

In 2013 bracht Het Anker zijn eerste single malt whisky op de markt. De term ‘single malt’ is enkel van toepassing bij whisky gedistilleerd in één distilleerderij en met slechts één graansoort: 100% gemouten gerst. Het moutbeslag wordt gedistilleerd in koperen pot stills of stookketels. De vorm van deze ketels is medeverantwoordelijk voor de uiteindelijke smaak en het karakter van de whisky.