Caldeirada de peixe (Portugese visstoof)

Caldeirada de peixe (Portugese visstoof)

Kook dit gerecht in deze stappen

 1. Korianderpesto: snij de koriander, look en chilipeper grof. Mix samen met een scheut olijfolie tot een pesto, voeg indien nodig meer olie toe. Kruid met peper en zout.

 2. Pel de uien en de look en snipper alles fijn.

 3. Verwijder de zaadlijsten en steelaanzet van de paprika en chilipeper en snij het vruchtvlees van de chilipeper fijn en dat van de paprika in stukjes.

 4. Verwarm een scheut olie in een pot met dikke bodem en fruit hierin de ui op een zacht vuur, laat in 30 min zacht smoren zonder te kleuren.

 5. Pel intussen de gamba’s, verwijder het darmkanaal en hou de kop en schalen bij.

 6. Roerbak de koppen en schalen in een andere pot in 2 el olijfolie tot ze mooi roze kleuren. Blus met de witte wijn, voeg een laurierblad toe en laat tot inkoken. Voeg de visbouillon toe, laat even doorkoken en giet door een zeef. Druk er alle lekkere sappen uit en gooi de schalen weg.

 7. Spoel de mosselen enkele malen in ruim koud water tot het water helder is. Laat ze na de laatste spoelbeurt een vijftal min liggen in koud water.

 8. Doe de mosselen met aanhangend vocht in een ruime pot, kruid met versgemalen peper.

 9. Dek de pot af en zet op een hoog vuur. Laat de mosselen open stomen in ± 5 min, schud na enkele min de pan op zodat de onderste schelpen boven liggen en alle schelpen openen. Zeef het vrijgekomen vocht en voeg bij de gambabouillon.

 10. Herhaal met de venusschelpen en voeg het gezeefde vocht bij de bouillon.

 11. Voeg de looksnippers, chilipeper en paprika bij de ui en laat meestoven.

 12. Pluk de korianderblaadjes los en snij de steeltjes in stukjes. Voeg de steeltjes samen met de saffraandraadjes bij de ui.

 13. Overgiet met de bouillon, voeg de tomatenstukjes toe en breng aan de kook.

 14. Snij de vis in stukken en laat samen met de gamba’s in 5 à 10 min garen.

 15. Schep de mosselen en venusschelpen erdoor.

 16. Werk af met korianderblaadjes en serveer met gekookte aardappelen en korianderpesto.