Tags

Zalm op de BBQ

Barbecue hoeft niet altijd een vleesfestijn te zijn. Ook een stukje vis is superlekker op de grill!

Zalm op de BBQ bereiden

Met zalm kan je alle kanten uit op de barbecue: gemarineerd of naturel, op een spiesje, in een papillot of gerookt. Zalm valt makkelijk uit elkaar, dus gebruik je ’t best een spies, een visrooster of een barbecueplank.   

Zalm marineren

Marineer je zalm met een marinade naar keuze voor je hem op de grill legt. Zo droogt je vis minder snel uit.

KOOK 6-15 Marinade zalm 10.jpg

Hoe bereid je zalm op een BBQ-plank?

Leg je plank eerst een 2-tal uur in het water. Leg er dan je zalm op en zet de plank op je BBQ-rooster. Bak ongeveer 10 min. en voeg halverwege kruiden toe.

Zalm pekelen

Nog wat extra smaak toevoegen aan je zalm? Pekel hem eerst voor je ‘m rookt op de BBQ.

Zalm papillot op de BBQ

Met een papillot kan je je vis makkelijk stomen. Probeer zeker deze versies eens uit:

  • Zalm met verschillende seizoensgroenten, een rood pepertje, droge witte wijn en citroen
  • Zalm met groene asperges
  • Zalm met tomaat en courgette

Hoe maak je zalm klaar in een papillot?

  1. Leg de vis eerst even op de barbecue en schroei aan beide kanten dicht.
  2. Doe in de papillot en laat de binnenkant heerlijk garen.
Een vispapillot bakken op de barbecue

Hoe maak je een hele zalm klaar op de BBQ?

1. Voorbereiding

Maak de zalm goed schoon (verwijder de schubben en ingewanden). Spoel af en dep droog met keukenpapier. Maak aan beide kanten een inkeping, zo gaart de vis gelijkmatig.  

2. Kruiden en marineren

Vul de buikholte van de zalm met schijfjes citroen, takjes verse kruiden zoals dille, peterselie of tijm en plakjes knoflook. Wrijf de buitenkant in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel extra smaak toe met een marinade van bv. olijfolie, citroensap, knoflook en verse kruiden.

3. BBQ voorbereiden

Verwarm de BBQ voor tot 180 à 200 °C. Gebruik een propere en geoliede grill om te voorkomen dat je vis eraan plakt.

4. De zalm grillen

Leg de zalm op aluminiumfolie of een grillrooster voor vis, zo valt hij niet uit elkaar. Sluit het BBQ-deksel en gril de zalm 15 à 20 minuten aan elke kant, afhankelijk van de grootte van de vis. De zalm is gaar als hij gemakkelijk uit elkaar valt en een interne temperatuur van 62 °C heeft bereikt.

5. De zalm serveren

Laat de zalm een paar minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Serveer met extra schijfjes citroen, verse kruiden en bijgerechten zoals gegrilde groenten, aardappelen of een frisse salade. Besprenkel eventueel met een lichte saus zoals citroen-dille- of botersaus.

Tips

  • Gebruik een vismand of een dubbelzijdig grillrooster om de zalm makkelijk om te draaien.
  • Voeg houtsnippers toe aan de kolen voor een rokerige smaak.
  • Hou de zalm goed in de gaten om te voorkomen dat hij uitdroogt; je kan hem eventueel af en toe besprenkelen met de marinade of wat extra olijfolie.
KOOK 4-13 Zalmbrochettes met citrusfruit en geroosterde venkelsalade.jpg

BBQ-recepten met zalm

Heb je de smaak te pakken? Probeer dan onze recepten met zalm op de BBQ eens uit! Of check nog meer recepten voor vis op de BBQ. En ontdek hoe je best je eigen vis bakt op de BBQ.

Smaak te pakken en opzoek naar andere recepten voor op de BBQ? Met onze barbecuerecepten blijf je steeds verrassend uit de hoek komen