Tags

Welke wijn past bij je gerecht?

Om wijn en gerecht te combineren, moet je met het een en ander rekening houden. Met deze tips serveer je altijd de gepaste wijn, of je nu vis, vlees, pasta, kaas of groenten op tafel zet.

Welke wijn bij vis en schaaldieren?

  • Schuimwijnen en champagne hebben een lichte, friszoete smaak en zijn zo mooi in balans met rauwe vis en schaaldieren. Denk maar aan kaviaar, sushi, oesters en schelpjes.
  • Droge en frisse witte wijnen van Grüner Veltliner of Sauvignon Blanc zijn een uitstekende partner van gebakken of gegrilde vis. Bijvoorbeeld: pasta met vis in een fris en romig sausje.
  • Droge en volle witte wijnen (Chardonnay, Viognier, Pinot Gris of Auxerrois) doen het goed bij volle gerechten met vis of schaaldieren, zoals kreeft en krab. Ook bij oosterse visgerechten, oesters of mosselen is droog en vol wit een mooie keuze.
bbq-vis-intro.jpg

Welke wijn bij pastagerechten?

  • Droge en volle witte wijnen zoals Chardonnay en Viognier zijn met hun romige smaak en structuur een heerlijke toevoeging aan een romig pastagerecht. Voorbeelden zijn pasta carbonara of lasagne met roomsaus.
  • Robuuste rode wijnen van Tempranillo of Merlot zijn ideaal bij de typische Italiaanse pasta’s met roodgekleurde saus, zoals spaghetti bolognese of lasagne bolognese.
pasta-gerecht.jpg

Welke wijn bij vlees of wild?

  • Robuuste rode wijnen (bv. Merlot) passen bij verschillende soorten vlees zoals varken, eend, lam, rund, gedroogde ham of worst. Probeer zeker bij een gegrild stukje vlees of hammetje.
  • Volle rode wijnen van de druiven Cabernet Sauvignon of Malbec combineer je makkelijk met rijke smaken. Grill je vlees op de barbecue? Dan is dit het type wijn dat je zoekt.
bbq_barbecue_vlees.png

Welke wijn bij kaas?

xxx

De keuze van de wijn hangt af van het type kaas dat je serveert. Wat doe je dan als je verschillende kazen op een plankje voorschotelt? En hoeveel wijn voorzie je per persoon? Ontdek het antwoord op al je vragen.

Welke wijn bij groenten?

Bij groenten hangt de keuze af van de overheersende smaken in het gerecht, bv. van de kruiding of de saus. Zware en complexe wijnen schrap je al zeker van de lijst. Die zullen de lichtere smaak van groenten alleen maar overheersen. Kies eerder voor soepel rood (Merlot, Pinot Noir) bij gegrilde groenten en fris wit (Sauvignon Blanc, Riesling) bij rauwe groenten.

bbq_veggie-gegrilde-groenten.png