U bent hier

15 tips en tricks voor een geslaagde barbecue

Het is barbecue time! Dat betekent dat we weer gezellig achter onze barbecue kunnen gaan staan. Wil je zelf eens gemarineerde brochettes of een heerlijke homemade burger maken? We zetten je op weg met onze tips, en onthullen hoe je je rooster achteraf terug doet blinken.

Hoe vlees sappig bereiden op de barbecue?

Wil je een dik stuk vlees of kip op de barbecue bereiden zonder dat het gaat uitdrogen? Met de juiste techniek zal je vlees lekker sappig blijven. Lees hier meer tips en recepten van vlees op de barbecue. 

Tips-tricks-barbecue-sappig-vlees
National Media File 
0

TIP 1: Schroei het vlees kort langs beide kanten toe boven de hete kolen van de barbecue. Leg het daarna wat verder van de kolen en geef het vlees tijd om rustig verder te garen.

TIP 2: Door in het vlees te prikken gaat het vocht verloren en zal het vlees uitdrogen. Haal het juiste materiaal in huis en gebruik een klem i.p.v. een vleesvork.

TIP 3: Marineren heeft tal van voordelen. Een goede marinade zorgt voor extra smaak en het vlees zal minder snel uitdrogen waardoor het zijn sappige textuur behoud. Marineren is heel makkelijk. Bestrijk jouw favoriete stuk vlees met een lekkere marinade en laat dit rustig intrekken. Een marinade heeft tijd nodig om in het vlees te trekken dus dit kan je ruim op voorhand doen. Een goede marinade bestaat uit wat olijfolie, iets zuur (citroensap, azijn of witte wijn) en smaakmakers zoals verse kruiden, look of zelfs honing.

TIP 4: Tijdens een barbecue heb je veel geduld nodig. Het is belangrijk om het vlees pas op de barbecue te leggen als deze echt warm is. Door je hand boven de rooster te houden kan je voelen of deze al warm genoeg is. Kan je het slechts enkele seconden volhouden? Dan is de rooster warm genoeg.

TIP 5: Laat het vlees na het bakken nog even rusten voordat je het direct begint te snijden. Snij het stuk vlees ook steeds tegen de draad in. Zo blijft het vlees lekker sappig en mals. 

TIP 6: Vind jij het ook zo moeilijk om de bakwijze te bepalen? Gebruik dan dit handige truckje: leg je vinger tegen jouw duim zonder druk uit te oefenen. Je voelt dat je duim steeds harder aanvoelt naarmate je naar stap 4 vordert. Duw op het vlees en als de druk hetzelfde aanvoelt als de plaats op je duim (zie afbeelding) dan ken je je cuisson.  
(Blue - saignant - à point - bien cuit)

Tip-Cuisson-Vlees-Spar
National Media File 
0

Hoe barbecue proper houden? 

TIP 7: De gril proper maken is geen leuk werkje, maar als je dit doet als hij nog warm is zal je merken dat dit wel veel vlotter gaat. Door met een halve citroen over de hete roostres te gaan krijg je ze in een mum van tijd weer proper. Let wel op dat je jouw vingers niet verbrand!

TIP 8: Wist je dat je een vuil BBQ-rooster zo weer proper krijgt? Vul een grote bak (je rooster moet erin kunnen) met kokend water. Los er een vaatwastablet in op. 3 Laat je rooster een halfuurtje in het water weken. Haal je rooster eruit en spoel af. Het vet glijdt er zo van. 

TIP 9Wil je liever jouw roosters niet vuil maken? Werk dan met een papillot. Het extra voordeel van met een papillot te werken is dat je dit op voorhand kan klaarmaken en jezelf zo tijd kan besparen. Ontdek hier waarmee je een papillot zoal kan vullen. 

TIP 10: Als je spek op de barbecue legt zal je merken dat het vet ervan zal beginnen druppen op de hete kolen. Om dit te voorkomen kan je het vet opvangen in een aluminium bakje.

Spiesjes op de barbecue?

Tips-tricks-barbecue-brochette
National Media File 
0

TIP 11: Het is heel makkelijk om zelf brochettes te maken. Schuif jouw favoriete ingrediënten op een satéstokje en grillen maar. Om er zeker voor te zorgen dat de satéstokjes niet gaan aanbranden kan je ze enkele uren of een nachtje laten weken in water.

TIP 12: Ingrediënten die makkelijk tussen de rooster kunnen vallen zoals worstjes, scampi en sardines kan je makkelijk op stokjes prikken. Door ze op twee stokjes te prikken kan je ze ook makkelijk omdraaien.

Vegetarische barbecue?

TIP 13: Wil je ook iets vegetarisch voorzien? Dan kan je perfect wat groenten of kaas op de barbecue leggen. Ook met groenten kan je creatief aan de slag. Je kan er kleurige brochettes mee maken en ze zelfs in een papillot laten garen. Haal inspiratie uit onze favoriete vegetarische recepten

Maak je eigen burgers

TIP 14: Ga zelf aan de slag in de keuken en maak je eigen burgers. Met onze recepten ontdek je hoe je zelf hamburgers kan klaarmaken. 

Tips-tricks-barbecue
National Media File 
0

Hoe voorkomen dat het BBQ-vlees aan de rooster blijft kleven?

TIP 15Laat je rooster goed warm worden, snij een aardappel doormidden, prik hem op een vork en wrijf met de binnenkant van de aardappel over je BBQ-rooster. Het vrijgekomen zetmeel geeft je rooster een antiaanbaklaagje. Bovendien wrijf je je rooster na het barbecueën zo weer proper.

< naar de wereld van Spar