U bent hier

Lekkere herfstgroenten van bij ons

In de herfst zijn er bij Spar tal van lekkere groenten van Flandria beschikbaar, zoals witlof, spruitjes, prei of pastinaak. Flandria is het Belgische kwaliteitslabel voor meer dan 60 verse groenten en fruit. Landbouwers die hun producten onder Flandria verkopen, voldoen aan een duidelijk lastenboek. Dit omvat b.v. ook 100% traceerbaarheid van producten en een milieubewuste teelt. Er worden zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt en schadelijke insecten worden bestreden met hun natuurlijke vijanden. Ontdek hier welke groenten ze zoal bij Spar aanleveren.

 

logo Flandria
National Media File 
0
witloof
National Media File 
0

Witlof

Nergens ter wereld is witlof zo heerlijk als bij ons. De lekker bittere groente zou zelfs voor het eerst in Brussel geteeld zijn. Spar verkoopt het Belgisch witlof los, voorverpakt en er is ook fijnproeverswitlof. Van ongeveer half oktober tot april vind je witlof uit volle grond.

Bereiding

Om witlof te snijden met je eerst de onderste centimeter verwijderen. Daarna snij je de harde, bittere kern eruit. Wanneer je dikke stronken wil stoven, halveer je ze best even. Smalle stronken kan je in hun geheel bereiden.

Een typische Vlaamse klassieker om witlof klaar te maken blijft ham en kaas in de oven. Om witlof te braiseren bak je het enkele minuten in boter. Giet er een beetje water bij, verlaag je vuur en plaats een deksel op de pan. Na een 20-tal minuutjes is het witloof gebraiseerd. Lekker met nootmuskaat.

Benieuwd naar andere lekkere recepten? Bij Spar vind je de lekkerste gerechten met witlof!
spruiten
National Media File 
0

Spruitjes

Deze groene knolletjes zijn typisch Belgisch! Hun uitgesproken smaak en schattige formaat doen het goed in tal van gerechten. De blaadjes moeten een frisgroene kleur hebben en stevig aanvoelen.

Bereiding

Spruiten hebben een uitgesproken, ietwat bittere smaak. Ze gaan goed samen met worst, steak en gebraad. Je kan ze overgieten met bechamel- of kaassaus. Of je kan ze verwerken in een gratin of puree. Spruitjes zijn ook verrassend lekker in een visgerecht of zelfs een hartige cake. Zoek je nog inspiratie? Bij Spar hebben we verschillende originele gerechten met spruitjes!

Wist je dat: eens het ’s nachts gevroren heeft, dit de productie van suiker in de spruiten versterkt en zorgt voor een zoetere smaak.

Bij Spar vind je losse, machinaal gekuiste spruitjes en mooie, handgeschoonde spruitjes in schaaltjes van 500 g.

prei
National Media File 
0

Prei

Prei is onmisbaar in onze keuken. Als familielid van de look en ui, geeft prei een flinke dosis smaak aan soep,  stoofpotjes, stoemp, salades, ovenschotels en wokgerechten. Rauw of bereid, in ringetjes of julienne: prei is een prachtgroente!

Bereiding

Gooi alleen de taaie uiteindes en de buitenste groene bladeren weg. Het preigroen bevat immers meer vitamines en mineralen dan het preiwit. Voorzie 400 tot 500 gram per persoon, want prei slinkt tijdens het bereiden.

Bij Spar vind je losse prei, soepprei (die iets dunner is) en preiwit.

Benieuwd welke lekkere gerechten je kan bereiden met prei? Bij Spar hebben we vele lekkere recepten met prei in de hoofdrol!

Pastinaak
National Media File 
0

Pastinaak

Pastinaak is familie van de gewone wortel, maar iets zoeter van smaak en wat zachter van structuur. Het is een echte wintergroente. De specifieke smaak krijg je pas nadat de vorst er overheen is gegaan.

Bereiding

Pastinaak is een goede smaakmaker in soep, stoofschotels en puree. Laat je inspireren door Spar voor lekkere gerechten met pastinaak.

Tip: schaaf plakjes of snij frieten van pastinaak, frituur of bak in de oven om lekkere chips of frietjes te maken.

< naar de wereld van Spar