Zelfgemaakte mayonaise en varianten

8Geen vlees/vis30minPrint
Ingrediënten
  • 6 eidooiers
  • 1 l Vandemoortele Maïsolie
  • 4 eetlepels Boni Selection mosterd
  • 4 eetlepels witte wijnazijn of citroensap
  • ¼ bosje verse basilicum
  • ½ bosje peterselie
  • ¼ bosje bieslook
  • ¼ bosje dragon
  • ¼ bosje dille
  • 2 Spar eieren
  • 2 koffielepels Boni Selection kappertjes
  • ½ potje ansjovis op olie
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel whisky
Recept

1. Klassieke mayonaise: doe de eidooiers en mosterd in een kom. Kruid met peper en zout. Voeg de olie straalsgewijs al kloppend met een klopper, mixer of blender toe. Blijf kloppen tot je een binding krijgt. Werk af met witte wijnazijn of citroensap. Verdeel deze mayonaise in 5 gelijke delen.
2. Tartaarsaus: kook de eieren hard gedurende 10 minuten. Giet af en laat afkoelen. Pel de eieren en plet ze vervolgens. Voeg toe aan de mayonaise. Snipper de bieslook en peterselie fijn. Werk de saus af met de fijngesnipperde kruiden en de kappertjes.
3. Cocktailsaus: meng de mayonaise met de ketchup en whisky. Kruid met peper en zout.
4. Ansjovismayonaise: laat de ansjovisfilets uitlekken. Hak ze fijn en meng onder de mayonaise.
5. Kruidenmayonaise: blancheer de dille, dragon, peterselie, basilicum en bieslook kort in kokend gezouten water. Giet af en laat schrikken in ijskoud water. Wring goed uit tot al het water eruit is. Hak de kruiden samen fijn. Meng onder de mayonaise. Kruid eventueel bij met peper en zout.

< naar recepten