Tags Milieu

Koken met restjes

Heb je na het eten nog restjes over? Gooi ze niet in de prullenbak, maar verwerk ze in een ander gerecht. Van oud brood maak je croutons of een heerlijke broodpudding, met restjes groenten beleg je een zelfgemaakte pizza of vul je een frittata. Wij delen tips en recepten om aan de slag te gaan met restjes.

Minder voedselverspilling

Niet alleen thuis belandt er soms eten in de prullenbak. In de hele voedselketen is er voedselverlies. Om dat tegen te gaan, zet ook Spar zich in tegen voedselverspilling. Onze winkels reduceren voedselverlies zoveel mogelijk, daarnaast doen winkels mee aan initiaven als Too Good To Go of ze doneren voedsel aan sociale organisaties.

Spar is onderdeel van Colruyt Group, waar we ook meedoen aan initiatieven tegen voedselverlies.

Eiwit of eigeel over?

Soms heb je voor een recept alleen eiwit of eigeel nodig. Gooi het andere deel van het ei niet weg. 

Eiwit over? Daarmee maak je onder andere meringue, koekjes en desserts. Eigeel is ideaal om saus te binden of pastasaus, sabbayon of lemon curd te maken. Mayonaise kan je maken met een heel ei of alleen eigeel.

Koken met restjes groenten

Heb je te veel groenten gekocht? Snij ze alvast en blancheer de groenten door ze een paar minuten te koken en koud af te spoelen. Bewaar in de vriezer en je hebt je eigen porties voorgesneden groenten.

Restjes groenten kan je makkelijk verwerken in frittata, quiche of soep. Kies een recept als basis en varieer naar hartenlust met de groenten die je over hebt.

Je kan makkelijk zelf bouillon maken met onze tips. Maak een grote portie en vries een deel in.

Koken met restjes aardappel

Van een grote zak aardappelen kan er wel eens een restje overblijven. Gelukkig zijn er genoeg recepten waar je ze in kan verwerken, van puree tot ovenschotels of salade. Gebakken aardappeltjes zijn ook altijd goed. Bak ze extra krokant door een beetje boter én olie te gebruiken in de pan.

Door te koken met restjes voorkom je dat er voedsel in de prullenbak belandt. Zo dragen we samen bij aan een beter milieu, stap voor stap.

stap voor stap.png